Chleb z grilla z bekonen, ziemniakami i jabłkiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2210
Składniki:
- 15 dag wędzonego bekonu w plastrach
- 4 duże ziemniaki
- 2 jabłka winne
- 2 liście sałaty do dekoracji
- 2 łyżki śmietany 18 %
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula
- pęczek szczypiorku
- sól
Opis przygotowania:
Ziemniaki zalać wodą, po czym ugotować w mundurkach, odcedzić, obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Jabłka, szczypiorek i sałatę umyć i osączyć z wody. Szczypiorek pokroić drobno i dodać do krojonych ziemniaków. Jabłka pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w cienkie plastry i dodać do krojonych składników. Dodać do tego szczyptę soli i śmietanę, dokładnie wymieszać i wyłożyć na talerz. Kromki chleba wysmarować oliwą z oliwek, następnie przełożyć na tackę grillową i zrumienić z obu stron na rozpalonym grillu. Zrumienione wyciągnąć i przełożyć plastrami bekonu. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w plastry, przełożyć na tackę grillowa i lekko przypiec, po czym ściągnąć z grilla i dodać do zrumienionych kromek z bekonem. Gotowe ozdobić liśćmi sałaty.
Komentarze (0)