Chleb z grilla z bekonen, ziemniakami i jabłkiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2013
Chleb z grilla z bekonen, ziemniakami i jabłkiem
fot. VirtualErn / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 15 dag wędzonego bekonu w plastrach
  • 4 duże ziemniaki
  • 2 jabłka winne
  • 2 liście sałaty do dekoracji
  • 2 łyżki śmietany 18 %
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • pęczek szczypiorku
  • sól

Opis przygotowania:

Ziemniaki zalać wodą, po czym ugotować w mundurkach, odcedzić, obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Jabłka, szczypiorek i sałatę umyć i osączyć z wody. Szczypiorek pokroić drobno i dodać do krojonych ziemniaków. Jabłka pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w cienkie plastry i dodać do krojonych składników. Dodać do tego szczyptę soli i śmietanę, dokładnie wymieszać i wyłożyć na talerz. Kromki chleba wysmarować oliwą z oliwek, następnie przełożyć na tackę grillową i zrumienić z obu stron na rozpalonym grillu. Zrumienione wyciągnąć i przełożyć plastrami bekonu. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w plastry, przełożyć na tackę grillowa i lekko przypiec, po czym ściągnąć z grilla i dodać do zrumienionych kromek z bekonem. Gotowe ozdobić liśćmi sałaty.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów