Porchetta z warzywami

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 159
Porchetta z warzywami
fot. Nikolaydonetsk (elements.envato.com)

Składniki:

  • 800 g boczku wieprzowego ze schabem bez kości
  • 60 g kopru włoskiego
  • 6 pomidorków cherry
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki soli morskiej
  • 1 fioletowy kalafior
  • 1 łyżeczka suszonego
  • 0,5 szklanki białego wina wytrawnego
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Czosnek z cebulą obrać ze skóry, po czym czosnek drobno posiekać, a cebulę pokroić w cienkie plastry. Koper włoski drobno posiekać. Boczek ze schabem wyłożyć na stolnicę i skropić go białym winem wytrawnym. Dodać do niego pokrojony wcześniej czosnek, koper włoski oraz rozmaryn, oprószyć pieprzem oraz solą morską i całość zawinąć w rulon. Związać go dratwą, wysmarować oliwą z oliwek i przełożyć do brytfanki. Dodać do tego pokrojonego w różyczki kalafiora, pokrojoną wcześniej cebulę oraz pomidory.

Całość podlać pozostałym winem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170°C. Mięso piec do miękkości, po czym wyciągnąć z piekarnika i lekko przestudzić.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów