Porchetta z warzywami
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 859
Składniki:
- 800 g boczku wieprzowego ze schabem bez kości
- 60 g kopru włoskiego
- 6 pomidorków cherry
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki soli morskiej
- 1 fioletowy kalafior
- 1 łyżeczka suszonego
- 0,5 szklanki białego wina wytrawnego
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Czosnek z cebulą obrać ze skóry, po czym czosnek drobno posiekać, a cebulę pokroić w cienkie plastry. Koper włoski drobno posiekać. Boczek ze schabem wyłożyć na stolnicę i skropić go białym winem wytrawnym. Dodać do niego pokrojony wcześniej czosnek, koper włoski oraz rozmaryn, oprószyć pieprzem oraz solą morską i całość zawinąć w rulon. Związać go dratwą, wysmarować oliwą z oliwek i przełożyć do brytfanki. Dodać do tego pokrojonego w różyczki kalafiora, pokrojoną wcześniej cebulę oraz pomidory.
Całość podlać pozostałym winem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170°C. Mięso piec do miękkości, po czym wyciągnąć z piekarnika i lekko przestudzić.
Całość podlać pozostałym winem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170°C. Mięso piec do miękkości, po czym wyciągnąć z piekarnika i lekko przestudzić.
Komentarze (0)