Sałatka z jajkiem, serem i miodem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1854
Składniki:
- 20 g białego sera twarogowego
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 jajka
- 2 łyżki miodu lipowego
- 1 cykoria
- pęczek rukoli
- garść świeżego szpinaku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć, osączyć z wody i przełożyć do miski. Następnie zalać je 2 łyżkami oliwy z oliwek, miodem, po czym doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dokładnie wymieszać i przełożyć na talerz. Jajka wbić na 1 l gotującej się wody i gotować do czasu, aż białka się zetną. Wtedy wyciągnąć je łyżką cedzakową i osączyć z wody. Rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek na patelni i dodać do niej pokruszony drobno biały ser twarogowy. Na ser przełożyć ugotowane wcześniej jajka i oprószyć szczypta soli. Składniki smażyć na średnim ogniu do czasu, aż ser się przyrumieni. Wówczas smażone składniki ściągnąć z ognia i dodać do sałatki na talerzu.
Komentarze (0)