Sałatka z jajkiem, serem i miodem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1645
Sałatka z jajkiem, serem i miodem
fot. Charles Haynes / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 20 g białego sera twarogowego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 jajka
  • 2 łyżki miodu lipowego
  • 1 cykoria
  • pęczek rukoli
  • garść świeżego szpinaku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć, osączyć z wody i przełożyć do miski. Następnie zalać je 2 łyżkami oliwy z oliwek, miodem, po czym doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dokładnie wymieszać i przełożyć na talerz. Jajka wbić na 1 l gotującej się wody i gotować do czasu, aż białka się zetną. Wtedy wyciągnąć je łyżką cedzakową i osączyć z wody. Rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek na patelni i dodać do niej pokruszony drobno biały ser twarogowy. Na ser przełożyć ugotowane wcześniej jajka i oprószyć szczypta soli. Składniki smażyć na średnim ogniu do czasu, aż ser się przyrumieni. Wówczas smażone składniki ściągnąć z ognia i dodać do sałatki na talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów