Farfalle z klopsikami, orzechami i sosem szpinakowym

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1362
Farfalle z klopsikami, orzechami i sosem szpinakowym
fot. Timolina / elements.envato.com

Składniki:

  • 400 g makaronu farfalle
  • 50 g orzechów laskowych
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka przyprawy garam masala
  • 1 l bulionu warzywnego
  • sól
  • pieprz
  • Na klopsiki:
  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 łyżka oleju
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • natka zielonej pietruszki
  • Na sos:
  • 400 g mrożonego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki masła
  • 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej

Opis przygotowania:

Natkę zielonej pietruszki umyć, odsączyć z wody i drobno posiekać. Szpinak rozmrozić. Makaron farfalle wrzucić do rondla z 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody i ugotować go do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i wyłożyć na talerz.

Przygotować klopsiki: mięso mielone przełożyć do miski i dodać do niego posiekaną natkę zielonej pietruszki. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na 1 łyżce rozgrzanego oleju na patelni i dodać do mięsa z natką. Wbić do tego jajko, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dobrze wymieszać i uformować z tego ręcznie małe kulki. Przełożyć je na 1 łyżkę rozgrzanego oleju na patelni i lekko zrumienić, na średnim ogniu. Następnie ściągnąć je z ognia, włożyć do rondla, zalać bulionem warzywnym i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu klopsiki wyciągnąć z bulionu łyżką cedzakową.

Przygotować sos: czosnek obrać ze skóry, pokroić go drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonego czosnku wsypać tartą gałkę muszkatołową, dobrze wymieszać i dodać do tego rozmrożony szpinak. Smażyć przez 2,5 minuty na średnim ogniu, potem wlać do tego śmietanę, doprawić do smaku szczyptą soli oraz mielonego czarnego pieprzu, dobrze wymieszać i dusić jeszcze przez kolejne 2,5 minuty. Po tym czasie szpinak ściągnąć z ognia i dodać do makaronu na talerzu.

Na sos szpinakowy nałożyć ugotowane wcześniej klopsiki mięsne. Następnie rozgrzać 1 łyżkę oleju na patelni, wrzucić na nią orzechy laskowe, oprószyć je przyprawą garam masala i smażyć przez 2 minuty. Gotowe ściągnąć z patelni i dodać je do potrawy.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów