Farfalle z klopsikami, orzechami i sosem szpinakowym
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1362
Składniki:
- 400 g makaronu farfalle
- 50 g orzechów laskowych
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka przyprawy garam masala
- 1 l bulionu warzywnego
- sól
- pieprz
- Na klopsiki:
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego
- 1 łyżka oleju
- 1 cebula
- 1 jajko
- natka zielonej pietruszki
- Na sos:
- 400 g mrożonego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki śmietany 18%
- 2 łyżki masła
- 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
Opis przygotowania:
Natkę zielonej pietruszki umyć, odsączyć z wody i drobno posiekać. Szpinak rozmrozić. Makaron farfalle wrzucić do rondla z 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody i ugotować go do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i wyłożyć na talerz.
Przygotować klopsiki: mięso mielone przełożyć do miski i dodać do niego posiekaną natkę zielonej pietruszki. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na 1 łyżce rozgrzanego oleju na patelni i dodać do mięsa z natką. Wbić do tego jajko, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dobrze wymieszać i uformować z tego ręcznie małe kulki. Przełożyć je na 1 łyżkę rozgrzanego oleju na patelni i lekko zrumienić, na średnim ogniu. Następnie ściągnąć je z ognia, włożyć do rondla, zalać bulionem warzywnym i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu klopsiki wyciągnąć z bulionu łyżką cedzakową.
Przygotować sos: czosnek obrać ze skóry, pokroić go drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonego czosnku wsypać tartą gałkę muszkatołową, dobrze wymieszać i dodać do tego rozmrożony szpinak. Smażyć przez 2,5 minuty na średnim ogniu, potem wlać do tego śmietanę, doprawić do smaku szczyptą soli oraz mielonego czarnego pieprzu, dobrze wymieszać i dusić jeszcze przez kolejne 2,5 minuty. Po tym czasie szpinak ściągnąć z ognia i dodać do makaronu na talerzu.
Na sos szpinakowy nałożyć ugotowane wcześniej klopsiki mięsne. Następnie rozgrzać 1 łyżkę oleju na patelni, wrzucić na nią orzechy laskowe, oprószyć je przyprawą garam masala i smażyć przez 2 minuty. Gotowe ściągnąć z patelni i dodać je do potrawy.
Przygotować klopsiki: mięso mielone przełożyć do miski i dodać do niego posiekaną natkę zielonej pietruszki. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na 1 łyżce rozgrzanego oleju na patelni i dodać do mięsa z natką. Wbić do tego jajko, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dobrze wymieszać i uformować z tego ręcznie małe kulki. Przełożyć je na 1 łyżkę rozgrzanego oleju na patelni i lekko zrumienić, na średnim ogniu. Następnie ściągnąć je z ognia, włożyć do rondla, zalać bulionem warzywnym i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu klopsiki wyciągnąć z bulionu łyżką cedzakową.
Przygotować sos: czosnek obrać ze skóry, pokroić go drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonego czosnku wsypać tartą gałkę muszkatołową, dobrze wymieszać i dodać do tego rozmrożony szpinak. Smażyć przez 2,5 minuty na średnim ogniu, potem wlać do tego śmietanę, doprawić do smaku szczyptą soli oraz mielonego czarnego pieprzu, dobrze wymieszać i dusić jeszcze przez kolejne 2,5 minuty. Po tym czasie szpinak ściągnąć z ognia i dodać do makaronu na talerzu.
Na sos szpinakowy nałożyć ugotowane wcześniej klopsiki mięsne. Następnie rozgrzać 1 łyżkę oleju na patelni, wrzucić na nią orzechy laskowe, oprószyć je przyprawą garam masala i smażyć przez 2 minuty. Gotowe ściągnąć z patelni i dodać je do potrawy.
Komentarze (0)