Dorsz z grilla z ziemniakami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1794
Składniki:
- 250 g filetów z dorsza
- 4 ziemniaki
- 2 łyżki oleju
- 2 plastry cytryny do dekoracji
- 1 łyżeczka przypraw do ziemniaków
- pęczek zielonego koperku
- garstka świeżego szpinaku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa oraz filety rybne umyć i osączyć z wody. Ziemniaki przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały, ugotować w mundurkach do miękkości i odcedzić. Odcedzone obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Rozgrzać olej na patelni, dodać pokrojone ziemniaki, oprószyć przyprawą do ziemniaków, szczyptą soli, pieprzu oraz posiekanym drobno, zielonym koperkiem. Smażyć je przez 1,5 minuty na średnim ogniu, następnie ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Filety z dorsza oprószyć szczyptą soli i przełożyć na ruszt rozpalonego grilla. Rybę piec do miękkości, po czym ściągnąć ją z grilla i dodać do ziemniaków na talerzu. Dodać do tego szpinak, a całość udekorować plastrem cytryny.
Komentarze (0)