Dorsz z grilla z ziemniakami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1794
Dorsz z grilla z ziemniakami
fot. Ewan-M / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 250 g filetów z dorsza
  • 4 ziemniaki
  • 2 łyżki oleju
  • 2 plastry cytryny do dekoracji
  • 1 łyżeczka przypraw do ziemniaków
  • pęczek zielonego koperku
  • garstka świeżego szpinaku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa oraz filety rybne umyć i osączyć z wody. Ziemniaki przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały, ugotować w mundurkach do miękkości i odcedzić. Odcedzone obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Rozgrzać olej na patelni, dodać pokrojone ziemniaki, oprószyć przyprawą do ziemniaków, szczyptą soli, pieprzu oraz posiekanym drobno, zielonym koperkiem. Smażyć je przez 1,5 minuty na średnim ogniu, następnie ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Filety z dorsza oprószyć szczyptą soli i przełożyć na ruszt rozpalonego grilla. Rybę piec do miękkości, po czym ściągnąć ją z grilla i dodać do ziemniaków na talerzu. Dodać do tego szpinak, a całość udekorować plastrem cytryny.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów