Żeberka wołowe z pomarańczą i ogórkiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2362
Składniki:
- 300 g żeberek wołowych
- 6 łyżek oleju
- 2 pomarańcze
- 2 ząbki czosnku
- 2 cm imbiru
- 2 ogórki zielona
- sól
- pieprz
- szczypiorek do dekoracji
Opis przygotowania:
Ogórka umyć, obrać ze skory i pokroić w kostkę. Pomarańcze sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry i razem z pokrojonym ogórkiem przełożyć na talerz. Skórkę z pomarańczy pokroić w cienkie plastry i przysmażyć na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, po czym ściągnąć z ognia. Żeberka umyć, osaczyć z wody, podzielić na porcje i oprószyć pieprzem oraz solą. Następnie rozgrzać olej na patelni, dodać do tego obrany ze skóry i pokrojony drobno czosnek i smażyć przez 30 sekund na średnim ogniu. Do smażonego czosnku dodać obrany i starty na drobnej tarce imbir, smażyć przez kolejne 30 sekund, po czym dodać do tego żeberka. Mięso smażyć do miękkości pod przykryciem, a usmażone dodać do składników na talerzu. Wszystko posypać smażoną skórką z pomarańczy oraz pokrojonym szczypiorkiem.
Komentarze (0)