Kotlety wołowe z tofu
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2140
Składniki:
- 300 g mielonej wołowiny
- 150 g jedwabistego tofu
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 1 czerwona papryka
- 1 główka sałaty strzępiastej
- sól
- pieprz
- 100 ml keczupu
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Sałatę strzępiastą wyłożyć na talerz. Paprykę czerwoną pozbawić nasion, pokroić w kostkę i przełożyć do miski. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do pokrojonej papryki wraz z mieloną wołowiną i pokruszonym na drobne kawałki tofu. Szczypiorek posiekać drobno i dodać do składników. Następnie wbić do tego jajka, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i wymieszać. Uformować z tego małe kotlety i przełożyć je na rozgrzany olej na patelni. Smażyć na średnim ogniu z obu stron na rumiany kolor. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do sałaty na talerzu. Podawać z keczupem.
Komentarze (0)