Kotlety wołowe z tofu

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2140
Kotlety wołowe z tofu
fot. KFoodaddict / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g mielonej wołowiny
  • 150 g jedwabistego tofu
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1 czerwona papryka
  • 1 główka sałaty strzępiastej
  • sól
  • pieprz
  • 100 ml keczupu

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Sałatę strzępiastą wyłożyć na talerz. Paprykę czerwoną pozbawić nasion, pokroić w kostkę i przełożyć do miski. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do pokrojonej papryki wraz z mieloną wołowiną i pokruszonym na drobne kawałki tofu. Szczypiorek posiekać drobno i dodać do składników. Następnie wbić do tego jajka, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i wymieszać. Uformować z tego małe kotlety i przełożyć je na rozgrzany olej na patelni. Smażyć na średnim ogniu z obu stron na rumiany kolor. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do sałaty na talerzu. Podawać z keczupem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów