Tarta figowa
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2311
Składniki:
- 2 łyżki masła do wysmarowania formy do pieczenia
- Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki masła
- 1 jajko
- 0,5 szklanki mielonych migdałów
- 0,5 szklanki letniej wody
- szczypta soli
- Wypełnienie:
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 1 łyżka tartej skórki cytrynowej
- 0,5 szklanki maślanki
- 0,5 szklanki płynnego miodu lipowego
- Wierzch:
- 6 dojrzałych fig
- 2 łyżki płynnego miodu lipowego
- 2 łyżki tłuczonych migdałów
- 2 łyżki syropu klonowego
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski, wymieszać z cukrem, szczyptą soli oraz mielonymi migdałami. Do wymieszanych składników wbić jajko, wlać letnią wodę, dodać masło i wyrobić gładkie ciasto. Nakryć je folią spożywczą i wstawić na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii, rozwałkować na grubość 5 mm i przełożyć do wysmarowanej masłem formy do pieczenia.
Przygotować wypełnienie: mąkę przesypać do miski, wbić do niej jajka, wlać maślankę, miód, dodać tartą skórkę cytrynową i wlać sok cytrynowy. Całość dokładnie wymieszać, po czym przełożyć na ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.
Przygotować wierzch: figi umyć, osączyć z wody i pokroić w cienkie plastry. Pokrojone przełożyć na przestudzone ciasto. Gotowe ciasto posypać tłuczonymi migdałami i polać miodem lipowym oraz syropem klonowym.
Przygotować wypełnienie: mąkę przesypać do miski, wbić do niej jajka, wlać maślankę, miód, dodać tartą skórkę cytrynową i wlać sok cytrynowy. Całość dokładnie wymieszać, po czym przełożyć na ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.
Przygotować wierzch: figi umyć, osączyć z wody i pokroić w cienkie plastry. Pokrojone przełożyć na przestudzone ciasto. Gotowe ciasto posypać tłuczonymi migdałami i polać miodem lipowym oraz syropem klonowym.
Komentarze (0)