Tarta figowa

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2311
Tarta figowa
fot. 3liz4 / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 2 łyżki masła do wysmarowania formy do pieczenia
  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki mielonych migdałów
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • szczypta soli
  • Wypełnienie:
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 1 łyżka tartej skórki cytrynowej
  • 0,5 szklanki maślanki
  • 0,5 szklanki płynnego miodu lipowego
  • Wierzch:
  • 6 dojrzałych fig
  • 2 łyżki płynnego miodu lipowego
  • 2 łyżki tłuczonych migdałów
  • 2 łyżki syropu klonowego

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski, wymieszać z cukrem, szczyptą soli oraz mielonymi migdałami. Do wymieszanych składników wbić jajko, wlać letnią wodę, dodać masło i wyrobić gładkie ciasto. Nakryć je folią spożywczą i wstawić na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii, rozwałkować na grubość 5 mm i przełożyć do wysmarowanej masłem formy do pieczenia.

Przygotować wypełnienie: mąkę przesypać do miski, wbić do niej jajka, wlać maślankę, miód, dodać tartą skórkę cytrynową i wlać sok cytrynowy. Całość dokładnie wymieszać, po czym przełożyć na ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.

Przygotować wierzch: figi umyć, osączyć z wody i pokroić w cienkie plastry. Pokrojone przełożyć na przestudzone ciasto. Gotowe ciasto posypać tłuczonymi migdałami i polać miodem lipowym oraz syropem klonowym.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów