Nugat orzechowo-czekoladowy
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 4101
Składniki:
- 220 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka czerwonej borówki do dekoracji
- Na nugat:
- 50 dag cukru
- 30 ml miodu
- 20 dag tłuczonych orzechów włoskich
- 2 białka jajek
- 1 szklanka wody
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 1 łyżka cukru waniliowego
Opis przygotowania:
Borówkę czerwoną umyć i osączyć z wody. Czekoladę połamać na drobne kawałeczki i rozpuścić na małym ogniu. Rozpuszczoną trzymać w ciepłym miejscu.
Przygotować nugat orzechowy: białka jajek ubić na sztywną pianę w misce. Zagotować 1 szklankę wody w rondlu. Po zagotowaniu wody zmniejszyć ogień. Do zagotowanej wody wsypać cukier, cukier waniliowy, wlać miód i całość gotować do czasu, aż utworzy się syrop. Kiedy to nastąpi, gorący syrop przelać do ubitej piany, cały czas mieszając drewnianą łyżka. Następnie wsypać do tego tłuczone orzechy, wymieszać i wlać rozpuszczoną czekoladę. Wszystko jeszcze raz dokładnie wymieszać, przelać do szklanek i udekorować owocami borówki.
Przygotować nugat orzechowy: białka jajek ubić na sztywną pianę w misce. Zagotować 1 szklankę wody w rondlu. Po zagotowaniu wody zmniejszyć ogień. Do zagotowanej wody wsypać cukier, cukier waniliowy, wlać miód i całość gotować do czasu, aż utworzy się syrop. Kiedy to nastąpi, gorący syrop przelać do ubitej piany, cały czas mieszając drewnianą łyżka. Następnie wsypać do tego tłuczone orzechy, wymieszać i wlać rozpuszczoną czekoladę. Wszystko jeszcze raz dokładnie wymieszać, przelać do szklanek i udekorować owocami borówki.
Komentarze (0)