Nugat orzechowo-czekoladowy

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 4119
Nugat orzechowo-czekoladowy
fot. norwichnuts / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 220 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka czerwonej borówki do dekoracji
  • Na nugat:
  • 50 dag cukru
  • 30 ml miodu
  • 20 dag tłuczonych orzechów włoskich
  • 2 białka jajek
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Opis przygotowania:

Borówkę czerwoną umyć i osączyć z wody. Czekoladę połamać na drobne kawałeczki i rozpuścić na małym ogniu. Rozpuszczoną trzymać w ciepłym miejscu.

Przygotować nugat orzechowy: białka jajek ubić na sztywną pianę w misce. Zagotować 1 szklankę wody w rondlu. Po zagotowaniu wody zmniejszyć ogień. Do zagotowanej wody wsypać cukier, cukier waniliowy, wlać miód i całość gotować do czasu, aż utworzy się syrop. Kiedy to nastąpi, gorący syrop przelać do ubitej piany, cały czas mieszając drewnianą łyżka. Następnie wsypać do tego tłuczone orzechy, wymieszać i wlać rozpuszczoną czekoladę. Wszystko jeszcze raz dokładnie wymieszać, przelać do szklanek i udekorować owocami borówki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów