Żeberka wieprzowe z marchewką i rzodkiewką

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1229
Żeberka wieprzowe z marchewką i rzodkiewką
fot. Charles Haynes / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 600 g żeberek wieprzowych
  • 200 g marchewki w zalewie
  • 6 rzodkiewek
  • 6 łyżek oleju
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Rzodkiewkę umyć, osączyć z wody i pokroić w cienkie krążki. Żeberka wieprzowe podzielić na porcje, oprószyć je szczyptą soli, pieprzu, suszonym tymiankiem, majerankiem i smażyć do miękkości na mocno rozgrzanym oleju na patelni na średnim ogniu. Po usmażeniu osączyć je z nadmiaru tłuszczu i wyłożyć na talerz. Na mięso położyć pokrojoną wcześniej rzodkiewkę. Marchew osączyć z zalewy, pokroić ją w cienkie plastry i dodać do składników na talerzu. Gotową potrawę podawać z majonezem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów