Żeberka wieprzowe w miodzie z czosnkiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3113
Składniki:
- 500 g żeberek wieprzowych
- 3 łyżki płynnego miodu lipowego
- 3 łyżki oleju
- 2 główki czosnku
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonej kolendry
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Żeberka umyć, osaczyć z wody i podzielić na porcje. Czosnek bez obierania podzielić na ząbki. Żeberka oprószyć szczyptą soli, pieprzu, suszonym tymiankiem, kolendrą i lekko zrumienić z obu stron na rozgrzanym oleju na patelni. Do zrumienionego mięsa dodać całe ząbki czosnku i smażyć razem przez 1 minutę. Po tym czasie miód lipowy wymieszać z musztardą w misce. Wymieszane składniki dodać do całości i dusić pod przykryciem na średnim ogniu do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, wszystko ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)