Karmelowy popcorn z orzeszkami i migdałami
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3969
Składniki:
- 3 szklanki popcornu
- 1,5 szklanki tłuczonych orzeszków ziemnych
- 1,5 szklanki tłuczonych migdałów
- Na karmel:
- 3 szklanki cukru
- 3 łyżki masła
- 1 łyżeczka grubej soli
- 0,5 szklanki wody
Opis przygotowania:
Popcorn, migdały i orzeszki wymieszać razem i przełożyć na tackę. Przygotować karmel: do rondla wlać wodę, włożyć masło, wsypać cukier oraz sól i gotować przez 10 minut na dużym ogniu bez mieszania. Po tym czasie zmniejszyć ogień i gotować do czasu, aż składniki zgęstnieją, tworząc karmel. Wtedy całość ściągnąć z ognia i zalać tym wymieszane składniki na tacy. Wszystko pozostawić do zastygnięcia karmelu, po czym połamać na kawałki i przełożyć do miski.
Komentarze (0)