Rzodkiewka smażona ze szpinakiem i kaparami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 669
Rzodkiewka smażona ze szpinakiem i kaparami
fot. rezkrr (elements.envato.com)

Składniki:

  • 300 g świeżego szpinaku
  • 4 łyżki masła
  • 2 pęczki rzodkiewki
  • 2 łyżki kaparów w zalewie
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 bułki zwykłe
  • 2 szklanki wrzącej wody
  • 0,5 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Rzodkiewki dokładnie umyć i odsączyć z wody. Szpinak sparzyć wrzącą wodą na sicie i odsączyć z jej nadmiaru. Rzodkiewki pozbawić ogonków i pokroić je w cienkie plastry. Czosnek obrać ze skóry, pokroić go drobno i zeszklić na rozgrzanych 2 łyżkach masła na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać sparzony wcześniej szpinak, oprószyć go szczyptą soli, pieprzu, tartą gałką muszkatołową i smażyć przez 1,5 minuty. Po tym czasie dodać do tego pokrojone w plastry rzodkiewki oraz odsączone z zalewy kapary. Całość wymieszać i smażyć przez 3,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć to z ognia i wyłożyć na talerz. Gotową sałatkę podawać ze zwykłymi bułką i masłem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów