Wołowina z jalapeno i rzodkiewką

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2132
Wołowina z jalapeno i rzodkiewką
fot. InterContinental Hong Kong / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 4 rzodkiewki
  • 3 łyżki oleju
  • 2 zielone papryki jalapeneo
  • łyżka sezamu
  • natka selera
  • Marynata:
  • 300 g łopatki wołowej bez kości
  • 100 ml ciemnego sosu sojowego
  • 100 ml sosu worcester
  • 100 ml sake
  • 2 ząbki czosnki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Papryki pozbawić nasion. Jedną z nich pokroić w cienkie plastry, natomiast drugą pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski. Rzodkiewkę pokroić w krążki.

Przygotować marynatę: łopatkę wołową pokroić na małe kawałki, oprószyć ją szczyptą soli oraz pieprzu i przełożyć do kolejnej miski. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do mięsa w misce. Następnie mięso z czosnkiem zalać sosem sojowym, sosem worcester oraz sake, po czym wymieszać i odstawić na 40 minut do lodówki.

Po tym czasie wyciągnąć z lodówki, mięso osączyć z zalewy i przełożyć na rozgrzany olej na patelni. Smażyć do miękkości, a gotowe ściągnąć z ognia i wymieszać z pokrojoną papryką i sezamem. Wszystko udekorować natką selera oraz pokrojoną rzodkiewką.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów