Wołowina z jalapeno i rzodkiewką
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2374
Składniki:
- 4 rzodkiewki
- 3 łyżki oleju
- 2 zielone papryki jalapeneo
- łyżka sezamu
- natka selera
- Marynata:
- 300 g łopatki wołowej bez kości
- 100 ml ciemnego sosu sojowego
- 100 ml sosu worcester
- 100 ml sake
- 2 ząbki czosnki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Papryki pozbawić nasion. Jedną z nich pokroić w cienkie plastry, natomiast drugą pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski. Rzodkiewkę pokroić w krążki.
Przygotować marynatę: łopatkę wołową pokroić na małe kawałki, oprószyć ją szczyptą soli oraz pieprzu i przełożyć do kolejnej miski. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do mięsa w misce. Następnie mięso z czosnkiem zalać sosem sojowym, sosem worcester oraz sake, po czym wymieszać i odstawić na 40 minut do lodówki.
Po tym czasie wyciągnąć z lodówki, mięso osączyć z zalewy i przełożyć na rozgrzany olej na patelni. Smażyć do miękkości, a gotowe ściągnąć z ognia i wymieszać z pokrojoną papryką i sezamem. Wszystko udekorować natką selera oraz pokrojoną rzodkiewką.
Przygotować marynatę: łopatkę wołową pokroić na małe kawałki, oprószyć ją szczyptą soli oraz pieprzu i przełożyć do kolejnej miski. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do mięsa w misce. Następnie mięso z czosnkiem zalać sosem sojowym, sosem worcester oraz sake, po czym wymieszać i odstawić na 40 minut do lodówki.
Po tym czasie wyciągnąć z lodówki, mięso osączyć z zalewy i przełożyć na rozgrzany olej na patelni. Smażyć do miękkości, a gotowe ściągnąć z ognia i wymieszać z pokrojoną papryką i sezamem. Wszystko udekorować natką selera oraz pokrojoną rzodkiewką.
Komentarze (0)