Tort z kiwi i Lentilkami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3276
Składniki:
- 2 łyżki masła do wysmarowania tortownicy
- Na ciasto:
- 4 jajka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka tartej skórki pomarańczowej
- 1 szklanka wrzącej wody
- 0,5 szklanki rodzynek
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- Na polewę:
- 200 ml śmietany kremówki
- 1 łyżka cukru pudru
- Na dekoracje:
- 200 g cukierków Lentikly
- 5 kiwi
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: rodzynki sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Białka oddzielić od żółtek. Następnie białka ubić mikserem z 0,5 szklanki cukru na sztywną piane. Żółtka utrzeć trzepaczką z drugą połową cukru do białości, po czym dodać do ubitej wcześniej piany i razem zmiksować. Do zmiksowanych składników wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, wlać ekstrakt waniliowy i miksować jeszcze przez ok. 2 minuty. Po tym czasie dodać do tego sparzone rodzynki i tartą skórkę pomarańczową. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do wysmarowanej masłem tortownicy. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika oraz tortownicy i przestudzić.
Przygotować polewę: śmietanę kremówkę ubić mikserem na sztywną pianę i wysmarować nią przestudzone ciasto.
Przygotować dekorację: kiwi umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Plastry kiwi nałożyć na polewę ciasta i udekorować Lentilkami.
Przygotować polewę: śmietanę kremówkę ubić mikserem na sztywną pianę i wysmarować nią przestudzone ciasto.
Przygotować dekorację: kiwi umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Plastry kiwi nałożyć na polewę ciasta i udekorować Lentilkami.
Komentarze (0)