Tort z kiwi i Lentilkami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3276
Tort z kiwi i Lentilkami
fot. Frugan / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 łyżki masła do wysmarowania tortownicy
  • Na ciasto:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka tartej skórki pomarańczowej
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 0,5 szklanki rodzynek
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • Na polewę:
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • Na dekoracje:
  • 200 g cukierków Lentikly
  • 5 kiwi

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: rodzynki sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Białka oddzielić od żółtek. Następnie białka ubić mikserem z 0,5 szklanki cukru na sztywną piane. Żółtka utrzeć trzepaczką z drugą połową cukru do białości, po czym dodać do ubitej wcześniej piany i razem zmiksować. Do zmiksowanych składników wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, wlać ekstrakt waniliowy i miksować jeszcze przez ok. 2 minuty. Po tym czasie dodać do tego sparzone rodzynki i tartą skórkę pomarańczową. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do wysmarowanej masłem tortownicy. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika oraz tortownicy i przestudzić.

Przygotować polewę: śmietanę kremówkę ubić mikserem na sztywną pianę i wysmarować nią przestudzone ciasto.

Przygotować dekorację: kiwi umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Plastry kiwi nałożyć na polewę ciasta i udekorować Lentilkami.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów