Żeberka wieprzowe w serze
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1887
Składniki:
- 300 g żeberek wieprzowych
- 15 g tartego parmezanu
- 3 łyżki oleju
- 2 żabki czosnku
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w drobną kostkę. Następnie czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone na porcje żeberka, oprószyć je szczyptą soli, pieprzu, suszonym tymiankiem i smażyć pod przykryciem na średnim ogniu do miękkości. Kiedy mięso zmięknie, posypać je tartym parmezanem i pokrojoną czerwoną oraz żółtą papryką. Smażyć pod przykryciem do całkowitego rozpuszczenia się sera. Wtedy całość ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz i posypać pokrojoną natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)