Jalebi
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 10002
Składniki:
- Na ciasto:
- 0,5 filiżanki mąki
- 0,5 łyżeczki cukru
- 0,5 łyżeczki oleju
- 0,5 łyżeczki drożdży instant
- 1 łyżeczka mąki z cieciorki
- 2 łyżeczki ciepłej wody
- Na syrop:
- 0,5 filiżanki wody
- 0,5 łyżeczki kardamonu mielonego
- 1 filiżanka cukru
- 1 łyżeczka soku z limonki
- szczypta szafranu
- olej do głębokiego smażenia
Opis przygotowania:
Drożdże instant rozetrzeć z ciepłą woda i 0,5 łyżeczki cukru. Mąkę przesypać do głębszej miski, dodać 1/2 łyżeczki oleju, rozczyn drożdżowy, mąkę z cieciorki i wyrobić ciasto mikserem o konsystencji śmietanki. Następnie ciasto przełożyć do małej szprycy. Rozgrzać mocno olej na patelni i szprycą wyciskać ciasto tworząc spiralny okrąg. Całość smażyć w głębokim oleju na rumiany kolor z obu stron. Usmażone wyciągnąć i osączyć z tłuszczu.
Przygotować syrop: wodę zmieszać z cukrem, sokiem z limonki, kardamonem i szafranem. Wymieszać, zagotować i ściągnąć z ognia. W gorącym syropie zanurzyć usmażone placki, po czym wyciągnąć i przełożyć na talerz.
Przygotować syrop: wodę zmieszać z cukrem, sokiem z limonki, kardamonem i szafranem. Wymieszać, zagotować i ściągnąć z ognia. W gorącym syropie zanurzyć usmażone placki, po czym wyciągnąć i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)