Jalebi

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 10002
Jalebi
fot. Kirti Poddar / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • Na ciasto:
  • 0,5 filiżanki mąki
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 0,5 łyżeczki oleju
  • 0,5 łyżeczki drożdży instant
  • 1 łyżeczka mąki z cieciorki
  • 2 łyżeczki ciepłej wody
  • Na syrop:
  • 0,5 filiżanki wody
  • 0,5 łyżeczki kardamonu mielonego
  • 1 filiżanka cukru
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • szczypta szafranu
  • olej do głębokiego smażenia

Opis przygotowania:

Drożdże instant rozetrzeć z ciepłą woda i 0,5 łyżeczki cukru. Mąkę przesypać do głębszej miski, dodać 1/2 łyżeczki oleju, rozczyn drożdżowy, mąkę z cieciorki i wyrobić ciasto mikserem o konsystencji śmietanki. Następnie ciasto przełożyć do małej szprycy. Rozgrzać mocno olej na patelni i szprycą wyciskać ciasto tworząc spiralny okrąg. Całość smażyć w głębokim oleju na rumiany kolor z obu stron. Usmażone wyciągnąć i osączyć z tłuszczu.

Przygotować syrop: wodę zmieszać z cukrem, sokiem z limonki, kardamonem i szafranem. Wymieszać, zagotować i ściągnąć z ognia. W gorącym syropie zanurzyć usmażone placki, po czym wyciągnąć i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów