Dymki w miodzie z ziemniakami i jogurtem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1575
Składniki:
- 200 ml miodu pitnego trójniak
- 200 ml jogurtu greckiego
- 10 dymek
- 4 ziemniaki
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 plastry cytryny
- pęczek szczypiorku
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Ziemniaki oraz szczypiorek umyć i osączyć z wody. Szczypiorek drobno posiekać. Ziemniaki przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu obrać je ze skóry, przełożyć do miski, posypać pokrojonym szczypiorkiem i oprószyć szczyptą soli. Następnie zalać je jogurtem greckim i skropić oliwą z oliwek. Dymki obrać ze skóry i razem z plastrami cytryny zrumienić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zrumienionych składników wlać miód pitny, wymieszać i dusić pod przykryciem przez 3 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie duszone składniki ściągnąć z ognia, osączyć z nadmiaru płynu z duszenia, przełożyć na talerz i podawać razem z ziemniakami w jogurcie.
Komentarze (0)