Dżem paprykowy
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 5996
Składniki:
- 2 jabłka słodkie
- 2 ostre papryczki chili
- 1 kg czerwonej papryki
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka octu 10 %
- sól
Opis przygotowania:
Paprykę oraz jabłka umyć i osączyć z wody. Jabłka obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w kostkę i przełożyć do garnka. Paprykę czerwoną oraz chili pozbawić nasion, pokroić w drobną kostkę i dodać do pokrojonych jabłek. Następnie wsypać do tego cukier, wlać ocet, po czym wszystko gotować pod przykryciem przez 60 minut na średnim ogniu. W czasie gotowania składniki od czasu do czasu przemieszać drewnianą łyżką. Pod koniec gotowania całość doprawić szczyptą soli do smaku, wymieszać i ściągnąć z ognia. Gotowy dżem przełożyć do słoików, zakręcić je, włożyć do garnka z wodą (woda powinna sięgać do polowy słoików) i zagotować. Zagotowane odstawić w chłodne miejsce. Dżem można podawać do dań mięsnych i dziczyzny.
Komentarze (0)