Dżem paprykowy

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 5996
Dżem paprykowy
fot. fugzu / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 jabłka słodkie
  • 2 ostre papryczki chili
  • 1 kg czerwonej papryki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka octu 10 %
  • sól

Opis przygotowania:

Paprykę oraz jabłka umyć i osączyć z wody. Jabłka obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w kostkę i przełożyć do garnka. Paprykę czerwoną oraz chili pozbawić nasion, pokroić w drobną kostkę i dodać do pokrojonych jabłek. Następnie wsypać do tego cukier, wlać ocet, po czym wszystko gotować pod przykryciem przez 60 minut na średnim ogniu. W czasie gotowania składniki od czasu do czasu przemieszać drewnianą łyżką. Pod koniec gotowania całość doprawić szczyptą soli do smaku, wymieszać i ściągnąć z ognia. Gotowy dżem przełożyć do słoików, zakręcić je, włożyć do garnka z wodą (woda powinna sięgać do polowy słoików) i zagotować. Zagotowane odstawić w chłodne miejsce. Dżem można podawać do dań mięsnych i dziczyzny.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów