Crepes z bananem, rodzynkami i bitą śmietaną

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1793
Crepes z bananem, rodzynkami i bitą śmietaną
fot. Robert Banh / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 ml śmietany kremówki
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 20 g rodzynek
  • 4 banany
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 1 łyżka oleju
  • Na ciasto ;
  • 250 ml mleka 2%
  • 100 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Banany umyć, osączyć z wody, usunąć końcówki, obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Rodzynki sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru.

Przygotować ciasto: do rondla wlać mleko, wsypać mąkę, cukier, szczyptę soli i wbić jajka. Składniki dokładnie zmiksować na konsystencję gęstej śmietanki, po czym zmiksowane przelać chochelką na rozgrzany olej na patelni. Smażyć z obu stron na rumiany kolor. Usmażone przełożyć na talerz, wyłożyć je pokrojonymi bananami i posypać sparzonymi wcześniej rodzynkami. Wszystko złożyć w kopertę.

Czekoladę gorzką połamać na drobne kawałki, przełożyć do rondla i rozpuścić na płynna masę na małym ogniu.. Rozpuszczoną masą polać usmażone ciasto i posypać niewielką ilością cukru pudru. Śmietanę kremówkę ubić mikserem z pozostałym cukrem pudrem na puszystą pianę i dodać do całości.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów