Crepes z bananem, rodzynkami i bitą śmietaną
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1793
Składniki:
- 200 ml śmietany kremówki
- 150 g gorzkiej czekolady
- 20 g rodzynek
- 4 banany
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 szklanka wrzącej wody
- 1 łyżka oleju
- Na ciasto ;
- 250 ml mleka 2%
- 100 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Banany umyć, osączyć z wody, usunąć końcówki, obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Rodzynki sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru.
Przygotować ciasto: do rondla wlać mleko, wsypać mąkę, cukier, szczyptę soli i wbić jajka. Składniki dokładnie zmiksować na konsystencję gęstej śmietanki, po czym zmiksowane przelać chochelką na rozgrzany olej na patelni. Smażyć z obu stron na rumiany kolor. Usmażone przełożyć na talerz, wyłożyć je pokrojonymi bananami i posypać sparzonymi wcześniej rodzynkami. Wszystko złożyć w kopertę.
Czekoladę gorzką połamać na drobne kawałki, przełożyć do rondla i rozpuścić na płynna masę na małym ogniu.. Rozpuszczoną masą polać usmażone ciasto i posypać niewielką ilością cukru pudru. Śmietanę kremówkę ubić mikserem z pozostałym cukrem pudrem na puszystą pianę i dodać do całości.
Przygotować ciasto: do rondla wlać mleko, wsypać mąkę, cukier, szczyptę soli i wbić jajka. Składniki dokładnie zmiksować na konsystencję gęstej śmietanki, po czym zmiksowane przelać chochelką na rozgrzany olej na patelni. Smażyć z obu stron na rumiany kolor. Usmażone przełożyć na talerz, wyłożyć je pokrojonymi bananami i posypać sparzonymi wcześniej rodzynkami. Wszystko złożyć w kopertę.
Czekoladę gorzką połamać na drobne kawałki, przełożyć do rondla i rozpuścić na płynna masę na małym ogniu.. Rozpuszczoną masą polać usmażone ciasto i posypać niewielką ilością cukru pudru. Śmietanę kremówkę ubić mikserem z pozostałym cukrem pudrem na puszystą pianę i dodać do całości.
Komentarze (0)