Żeberka w cieście
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2540
Składniki:
- 500 g żeberek wieprzowych
- 250 g mrożonego ciasta francuskiego
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki płynnego miodu lipowego
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka słodkiej, mielonej czerwonej papryki
- 1 białko jajka
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Ciasto francuskie rozmrozić, przełożyć na stolnicę, wysmarować je miodem lipowym i posypać suszonym tymiankiem. Żeberka wieprzowe podzielić na porcje, umyć, osączyć z wody, po czym oprószyć je pieprzem, solą, mielona papryką i smażyć na rumiany kolor na rozgrzanym oleju na patelni. Zrumienione ściągnąć z ognia, osączyć z nadmiaru tłuszczu i przełożyć na wysmarowane wcześniej ciasto. Całość dokładnie zlepić ręcznie, przełożyć do odpowiedniego naczynia do zapiekania i wysmarować białkiem samą górę ciasta. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec na rumiany kolor. Podawać w naczyniu, w którym się zapiekały.
Komentarze (0)