Żeberka w cieście

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2540
Żeberka w cieście
fot. arnold | inuyaki / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 500 g żeberek wieprzowych
  • 250 g mrożonego ciasta francuskiego
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki płynnego miodu lipowego
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka słodkiej, mielonej czerwonej papryki
  • 1 białko jajka
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Ciasto francuskie rozmrozić, przełożyć na stolnicę, wysmarować je miodem lipowym i posypać suszonym tymiankiem. Żeberka wieprzowe podzielić na porcje, umyć, osączyć z wody, po czym oprószyć je pieprzem, solą, mielona papryką i smażyć na rumiany kolor na rozgrzanym oleju na patelni. Zrumienione ściągnąć z ognia, osączyć z nadmiaru tłuszczu i przełożyć na wysmarowane wcześniej ciasto. Całość dokładnie zlepić ręcznie, przełożyć do odpowiedniego naczynia do zapiekania i wysmarować białkiem samą górę ciasta. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec na rumiany kolor. Podawać w naczyniu, w którym się zapiekały.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów