Pisto
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 3571
Składniki:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 czerwone papryki
- 2 zielone papryki
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku
- 2 pomidory
- 1 cebula
- 1 bakłażan
- 1 cukinia
- natka jarmużu do przybrania
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa dokładnie umyć i osączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w cienkie plastry. Bakłażana pokroić w kostkę. Pomidory pokroić na kawałki. Cukinię pokroić w cienkie plastry. Cebulę oraz czosnek obrać ze skóry i również pokroić w cienkie plastry. Pokrojone zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonych składników dodać pokrojoną paprykę cukinię i bakłażana. Całość doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wymieszać i smażyć pod przykryciem do miękkości warzyw. Następnie dodać do tego pokrojone pomidory i smażyć pod przykryciem przez 1,5 minuty. Do smażonych składników wbić jajka, oprószyć je szczyptą soli i smażyć do czasu, aż białko jaj się zetnie. Żółtko powinno pozostać płynne. Następnie wszystko ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)