Ciastka dyniowo-serowe
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1962
Składniki:
- 140 g mąki pszennej
- 150 g mąki kukurydzianej
- 140 g miąższu z dyni
- 120 g masła
- 60 g tartego parmezanu
- 10 g brązowego cukru
- 2 łyżki cukru pudru do posypania
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
Opis przygotowania:
Miąższ z dyni wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i piec przez 10 minut. Upieczony wyciągnąć z piekarnika i posiekać drobno. Następnie mąkę pszenną zmieszać z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli, mąką kukurydziana, brązowym cukrem oraz upieczoną dynią. Potem wbić do tego jajko, dodać pokrojone w kostkę masło, wsypać tarty parmezan i z całości wyrobić ciasto. Z wyrobionego ciasta urwać małe kawałki i przełożyć je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć, przestudzić, posypać cukrem pudrem i przełożyć do szklanego naczynia.
Komentarze (0)