Ciastka dyniowo-serowe

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1962
Ciastka dyniowo-serowe
fot. fugzu / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 140 g mąki pszennej
  • 150 g mąki kukurydzianej
  • 140 g miąższu z dyni
  • 120 g masła
  • 60 g tartego parmezanu
  • 10 g brązowego cukru
  • 2 łyżki cukru pudru do posypania
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko

Opis przygotowania:

Miąższ z dyni wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i piec przez 10 minut. Upieczony wyciągnąć z piekarnika i posiekać drobno. Następnie mąkę pszenną zmieszać z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli, mąką kukurydziana, brązowym cukrem oraz upieczoną dynią. Potem wbić do tego jajko, dodać pokrojone w kostkę masło, wsypać tarty parmezan i z całości wyrobić ciasto. Z wyrobionego ciasta urwać małe kawałki i przełożyć je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć, przestudzić, posypać cukrem pudrem i przełożyć do szklanego naczynia.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów