Ciasto z pasternakiem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2956
Ciasto z pasternakiem
fot. Veganbaking.net / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki masła do wysmarowania papieru do pieczenia
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 szklanka suszonych moreli
  • Na ciasto:
  • 6 pasternaków
  • 2 łyżki oleju
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 0,5 szklanki mąki razowej
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki suszonego ananasa
  • 0,5 szklanki tłuczonych orzechów włoskich
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • 0,5 szklanki rodzynek
  • 0,5 szklanki wrzącej wody do sparzenia rodzynek
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 szklanki jogurtu naturalnego

Opis przygotowania:

Pasternak umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach do miski. Rodzynki sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Przygotować ciasto: mąkę razową oraz pszenną przesypać razem do kolejnej miski i wymieszać z wszystkimi sypkimi składnikami. Do wymieszanych składników wlać jogurt naturalny, olej i ekstrakt waniliowy. Następnie wsypać do tego tłuczone orzechy, sparzone wcześniej rodzynki, starty pasternak i pokrojone w kostkę suszone ananasy. Całość wymieszać i przełożyć do formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia uprzednio wysmarowanym masłem. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C i piec przez około 30 minut. Upieczenia ciasta sprawdzać wykałaczką (jeżeli się do niej przylepia, to należy piec je nadal). Po upieczenia ciasta przestudzić je i ostrym nożem przekroić na połówki. Następnie śmietanę kremówkę ubić mikserem z cukrem pudrem na puszystą pianę i nałożyć ją na jedną połowę przekrojonego ciasta, po czym nałożyć na to drugą połowę. Wszystko dobrze ugnieść ręcznie, a potem ponownie wysmarować całość ubitą śmietaną i udekorować suszonymi morelami. Gotowe ciasto włożyć na 30 minut do lodówki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów