Ciasto z pasternakiem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2956
Składniki:
- 300 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki masła do wysmarowania papieru do pieczenia
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 szklanka suszonych moreli
- Na ciasto:
- 6 pasternaków
- 2 łyżki oleju
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 0,5 szklanki mąki razowej
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 szklanki suszonego ananasa
- 0,5 szklanki tłuczonych orzechów włoskich
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- 0,5 szklanki rodzynek
- 0,5 szklanki wrzącej wody do sparzenia rodzynek
- 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 szklanki jogurtu naturalnego
Opis przygotowania:
Pasternak umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach do miski. Rodzynki sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Przygotować ciasto: mąkę razową oraz pszenną przesypać razem do kolejnej miski i wymieszać z wszystkimi sypkimi składnikami. Do wymieszanych składników wlać jogurt naturalny, olej i ekstrakt waniliowy. Następnie wsypać do tego tłuczone orzechy, sparzone wcześniej rodzynki, starty pasternak i pokrojone w kostkę suszone ananasy. Całość wymieszać i przełożyć do formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia uprzednio wysmarowanym masłem. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C i piec przez około 30 minut. Upieczenia ciasta sprawdzać wykałaczką (jeżeli się do niej przylepia, to należy piec je nadal). Po upieczenia ciasta przestudzić je i ostrym nożem przekroić na połówki. Następnie śmietanę kremówkę ubić mikserem z cukrem pudrem na puszystą pianę i nałożyć ją na jedną połowę przekrojonego ciasta, po czym nałożyć na to drugą połowę. Wszystko dobrze ugnieść ręcznie, a potem ponownie wysmarować całość ubitą śmietaną i udekorować suszonymi morelami. Gotowe ciasto włożyć na 30 minut do lodówki.
Komentarze (0)