Pierogi po chińsku
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3258
Składniki:
- 4 ogórki szklarniowe
- 4 cebule dymki
- 2 pomidory
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka zielona
- 1 papryka ostra papryka chili
- 1 puszka groszku konserwowego
- 1 mały por
- 2 łyżki masła
- majeranek
- biały pieprz
- natka zielonej pietruszki
- sól
- Na ciasto:
- 2 szklanki maki
- 1 jajko
- 0,5 szklanki wody
Opis przygotowania:
Z maki, jajka i wody wyrobić ciasto. Następnie rozwałkować je na grubość około 2 mm i kubkiem wyciąć krążki na pierogi. Wszystkie warzywa dobrze umyć i osączyć z wody. Ogórki pokroić w długie ćwiartki, a dwie część ogórka pozostawić do dekoracji. Paprykę przekroić, pozbawić nasion i pokroić w drobne plastry. Pomidory pokroić w drobną kostkę, zostawiając dwa plastry do dekoracji. Dymkę posiekać drobno. Wylać zalewę z puszki groszku konserwowego i zmieszać groszek z pokrojonymi warzywami. Całość posypać majerankiem i dobrze wymieszać. Por rozciąć na długie pasy. Do krążków ciasta nakładać wymieszane warzywa. Następnie wolną część zakręcić i zawiązać paskami pora. Przygotowane pierogi wrzucić do wrzącej lekko osolonej wody i gotować do 3 minut. Gotowe przełożyć na talerz wyłożony pokrojonymi ogórkami. Masło rozgrzać na patelni, po czym zmiksować z częścią natki pietruszki i szczyptą białego pieprzu, a następnie polać nim cały talerz. Pozostawioną częścią ogórka, pomidora i natki pietruszki przyozdobić talerz.
Komentarze (0)