Hummus z wołowiną i szpinakiem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2556
Składniki:
- 350 g karkówki wołowej bez kości
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki orzeszków pinii
- 1 cebula
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- pęczek świeżego szpinaku
- sól
- pieprz
- Hummus:
- 400 g ciecierzycy
- 2 łyżki pasty sezamowej tahini
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 1 ząbek czosnku
Opis przygotowania:
Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Ciecierzycę zalać 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 40 minut. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Odcedzoną przesypać do miksera i dodać do niej pastę sezamową. Następnie czosnek obrać ze skóry i dodać do składników w mikserze. Wlać do tego oliwę z oliwek, sok cytrynowy, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i zmiksować na jednolitą masę. Zmiksowane składniki wyłożyć na talerz. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli wsypać mielony kmin rzymski i smażyć przez 30 sekund. Następnie dodać do tego pokrojone w drobną kostkę mięso wołowe, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i smażyć do miękkości pod przykryciem na średnim ogniu. Kiedy zmięknie, ściągnąć je z ognia dodać do hummusu na talerzu. Wszystko posypać orzeszkami pinii i świeżym szpinakiem.
Komentarze (0)