Hummus z wołowiną i szpinakiem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2556
Hummus z wołowiną i szpinakiem
fot. jules / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 350 g karkówki wołowej bez kości
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki orzeszków pinii
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • pęczek świeżego szpinaku
  • sól
  • pieprz
  • Hummus:
  • 400 g ciecierzycy
  • 2 łyżki pasty sezamowej tahini
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 1 ząbek czosnku

Opis przygotowania:

Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Ciecierzycę zalać 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 40 minut. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Odcedzoną przesypać do miksera i dodać do niej pastę sezamową. Następnie czosnek obrać ze skóry i dodać do składników w mikserze. Wlać do tego oliwę z oliwek, sok cytrynowy, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i zmiksować na jednolitą masę. Zmiksowane składniki wyłożyć na talerz. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli wsypać mielony kmin rzymski i smażyć przez 30 sekund. Następnie dodać do tego pokrojone w drobną kostkę mięso wołowe, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i smażyć do miękkości pod przykryciem na średnim ogniu. Kiedy zmięknie, ściągnąć je z ognia dodać do hummusu na talerzu. Wszystko posypać orzeszkami pinii i świeżym szpinakiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów