Sakiewki z kasztanami, paluszkami krabowymi i serem
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2958
Składniki:
- 300 g mrożonego ciasta filo
- 300 g kasztanów jadalnych
- 250 g paluszków krabowych
- 100 g tartego parmezanu
- 2 łyżki rozpuszczonego masła
- 1 cebula
- 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego
- 1 łyżka bułki tartej
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Ciasto filo rozmrozić i pokroić w kwadraty 10 x 10 cm. Kasztany oraz natkę zielonej pietruszki umyć i osączyć z wody. Kasztany ponacinać nożem w górnej części, przełożyć je do rondla, zalać 1,5 l wody i gotować przez 15 minut. Po tym czasie odcedzić, obrać ze skóry, pokroić drobno i przełożyć do miski. Paluszki krabowe obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do kasztanów w misce. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno i dodać do składników. Wlać do tego roztopione masło, sos sojowy, dodać tarty parmezan i bułkę tartą. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobna kostkę i dodać do składników. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać, nałożyć na pokrojone kwadraty z ciasta, zawinąć w sakiewki i przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 220°C i piec do czasu, aż ciasto zacznie cie rumienić.
Komentarze (0)