Anyżowka
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2377
Składniki:
- 800 ml czerwonego wina Pinot Noir
- 300 białego ginu
- 30 ml esencji do alkoholi Absynt Orange
- 3 ziarna czarnego pieprzu (rozgniecione)
- 2 strąki kardamonu
- 2 anyże gwiaździste
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 laska cynamonu
- 1 skórka z pomarańczy
- 1 skórka z cytryny
Opis przygotowania:
Wino czerwone przelać do rondla, dodać do niego anyż gwiaździsty, cynamon, kardamon i skórkę cytrynową oraz pomarańczową. Całość zasypać cukrem pudrem, wsypać do tego rozgniecione ziarna czarnego pieprzu i zagotować na dużym ogniu. Po zagotowaniu przecedzić przez sito, a sam płyn lekko przestudzić. Do przestudzonego płynu wlać biały gin, dokładnie wymieszać, przelać do kieliszka i udekorować anyżem gwiaździstym.
Komentarze (0)