Biszkopt czekoladowo-truskawkowy
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1733
Składniki:
- Na ciasto:
- 6 jaj
- 2 łyżki tartej, gorzkiej czekolady
- 1,5 łyżki ciemnego kakao
- 1,5 szklanki maki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka masła do wysmarowania papieru do pieczenia
- Na krem:
- 400 g homogenizowanego serka waniliowego
- 30 g truskawek
- 1 łyżka tartej gorzkiej czekolady
- 1 łyżka cukru pudru
Opis przygotowania:
Truskawki umyć, osączyć z wody i obrać z szypułek.
Przygotować ciasto: białka oddzielić od żółtek. Z białek oraz cukru ubić mikserem sztywną pianę. Do ubitej piany dodawać po jednym żółtku, cały czas ubijając mikserem. Następnie wsypać do tego stopniowo mąkę, proszek do pieczenia, kakao, tartą czekoladę i całość dokładnie ubić mikserem na jednolitą masę. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować go masłem. Na wysmarowany papier przełożyć ubitą wcześniej masę, wyrównać łopatką, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec przez 35 minut. Upieczony wyciągnąć z piekarnika oraz formy, przestudzić i przekroić w poprzek na dwie połówki.
Przygotować krem: serek homogenizowany przełożyć do miski, dodać do niego truskawki, wsypać cukier puder oraz tartą czekoladę i razem zmiksować mikserem na jednolitą masę. Zmiksowane składniki przełożyć łyżką na jedną z przekrojonych połówek ciasta i wszystko nakryć drugą połówką.
Przygotować ciasto: białka oddzielić od żółtek. Z białek oraz cukru ubić mikserem sztywną pianę. Do ubitej piany dodawać po jednym żółtku, cały czas ubijając mikserem. Następnie wsypać do tego stopniowo mąkę, proszek do pieczenia, kakao, tartą czekoladę i całość dokładnie ubić mikserem na jednolitą masę. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować go masłem. Na wysmarowany papier przełożyć ubitą wcześniej masę, wyrównać łopatką, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec przez 35 minut. Upieczony wyciągnąć z piekarnika oraz formy, przestudzić i przekroić w poprzek na dwie połówki.
Przygotować krem: serek homogenizowany przełożyć do miski, dodać do niego truskawki, wsypać cukier puder oraz tartą czekoladę i razem zmiksować mikserem na jednolitą masę. Zmiksowane składniki przełożyć łyżką na jedną z przekrojonych połówek ciasta i wszystko nakryć drugą połówką.
Komentarze (0)