Biszkopt czekoladowo-truskawkowy

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1540
Biszkopt czekoladowo-truskawkowy
fot. arnold | inuyaki / CC-BY 2.0

Składniki:

  • Na ciasto:
  • 6 jaj
  • 2 łyżki tartej, gorzkiej czekolady
  • 1,5 łyżki ciemnego kakao
  • 1,5 szklanki maki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka masła do wysmarowania papieru do pieczenia
  • Na krem:
  • 400 g homogenizowanego serka waniliowego
  • 30 g truskawek
  • 1 łyżka tartej gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka cukru pudru

Opis przygotowania:

Truskawki umyć, osączyć z wody i obrać z szypułek.

Przygotować ciasto: białka oddzielić od żółtek. Z białek oraz cukru ubić mikserem sztywną pianę. Do ubitej piany dodawać po jednym żółtku, cały czas ubijając mikserem. Następnie wsypać do tego stopniowo mąkę, proszek do pieczenia, kakao, tartą czekoladę i całość dokładnie ubić mikserem na jednolitą masę. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować go masłem. Na wysmarowany papier przełożyć ubitą wcześniej masę, wyrównać łopatką, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec przez 35 minut. Upieczony wyciągnąć z piekarnika oraz formy, przestudzić i przekroić w poprzek na dwie połówki.

Przygotować krem: serek homogenizowany przełożyć do miski, dodać do niego truskawki, wsypać cukier puder oraz tartą czekoladę i razem zmiksować mikserem na jednolitą masę. Zmiksowane składniki przełożyć łyżką na jedną z przekrojonych połówek ciasta i wszystko nakryć drugą połówką.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów