Fasola po bretońsku z boczkiem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2513
Składniki:
- 400 g białej fasoli w zalewie
- 30 g wędzonego boczku w plastrach
- 30 g kiszonej kapusty
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Papryką umyć, osączyć z wody, pozbawić nasion i pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną paprykę oraz fasolą z zalewą i dusić pod przykryciem przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Następnie dodać do tego przecier pomidorowy, plastry boczku, doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wymieszać i dusić przez 2,5 minuty. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Dodać do tego kiszona kapustę i udekorować natka zielonej pietruszki.
Komentarze (0)