Fasola po bretońsku z boczkiem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2513
Fasola po bretońsku z boczkiem
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g białej fasoli w zalewie
  • 30 g wędzonego boczku w plastrach
  • 30 g kiszonej kapusty
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Papryką umyć, osączyć z wody, pozbawić nasion i pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną paprykę oraz fasolą z zalewą i dusić pod przykryciem przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Następnie dodać do tego przecier pomidorowy, plastry boczku, doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wymieszać i dusić przez 2,5 minuty. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Dodać do tego kiszona kapustę i udekorować natka zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów