Ebi Chili
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 4635
Składniki:
- 400 g mrożonych krewetek
- 2 łyżki łagodnego keczupu do dekoracji
- 50 g chipsów ziemniaczanych
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- olej do głębokiego smażenia
- Sos:
- 50 ml sosu słodko-kwaśnego chili
- 2 łyżki sosu sriracha
- 2 łyżki łagodnego keczupu
- 2 szalotki
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka świeżo tartego imbiru
- 0,5 szklanki wody
Opis przygotowania:
Krewetki rozmrozić, umyć, oczyścić z części niejadalnych, przełożyć je na talerz, oprószyć solą oraz sodą oczyszczoną i pozostawić na 30 minut w lodowce. Po tym czasie krewetki oprószyć mąką ziemniaczaną i wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Smażyć na złoty kolor na średnim ogniu, po czym ściągnąć je z ognia, osączyć z tłuszczu i osuszyć na papierowym ręczniku.
Przygotować sos: szalotki obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonych szalotek dodać tarty imbir, keczup, sos słodko-kwaśny, sos sriracha i wlać wodę. Całość dokładnie wymieszać i zagotować. Do zagotowanych składników dodać osuszone wcześniej smażone krewetki, wymieszać i dusić pod przykryciem przez minutę.
Następnie wszystko ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Gotowe danie posypać chipsami ziemniaczanymi, płatkami migdałowymi i polać keczupem.
Przygotować sos: szalotki obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonych szalotek dodać tarty imbir, keczup, sos słodko-kwaśny, sos sriracha i wlać wodę. Całość dokładnie wymieszać i zagotować. Do zagotowanych składników dodać osuszone wcześniej smażone krewetki, wymieszać i dusić pod przykryciem przez minutę.
Następnie wszystko ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Gotowe danie posypać chipsami ziemniaczanymi, płatkami migdałowymi i polać keczupem.
Komentarze (0)