Ebi Chili

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 4683
Ebi Chili
fot. Geoff Peters 604 / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g mrożonych krewetek
  • 2 łyżki łagodnego keczupu do dekoracji
  • 50 g chipsów ziemniaczanych
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • olej do głębokiego smażenia
  • Sos:
  • 50 ml sosu słodko-kwaśnego chili
  • 2 łyżki sosu sriracha
  • 2 łyżki łagodnego keczupu
  • 2 szalotki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka świeżo tartego imbiru
  • 0,5 szklanki wody

Opis przygotowania:

Krewetki rozmrozić, umyć, oczyścić z części niejadalnych, przełożyć je na talerz, oprószyć solą oraz sodą oczyszczoną i pozostawić na 30 minut w lodowce. Po tym czasie krewetki oprószyć mąką ziemniaczaną i wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Smażyć na złoty kolor na średnim ogniu, po czym ściągnąć je z ognia, osączyć z tłuszczu i osuszyć na papierowym ręczniku.

Przygotować sos: szalotki obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonych szalotek dodać tarty imbir, keczup, sos słodko-kwaśny, sos sriracha i wlać wodę. Całość dokładnie wymieszać i zagotować. Do zagotowanych składników dodać osuszone wcześniej smażone krewetki, wymieszać i dusić pod przykryciem przez minutę.

Następnie wszystko ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Gotowe danie posypać chipsami ziemniaczanymi, płatkami migdałowymi i polać keczupem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów