Ciastka z brzoskwiniami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3758
Składniki:
- 300 g ciasta filo
- 6 brzoskwiń
- 2 łyżki płynnego miodu wielokwiatowego
- 0,5 szklanki letniej wody
- Na lukier:
- 120 g cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 białko jajka
Opis przygotowania:
Brzoskwinie umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry, usunąć pestki, przełożyć do miski z płynnym miodem i wymieszać. Następnie ciasto filo wysmarować letnią wodą i pokroić na prostokąty o wymiarach 12 x 6 cm. Na pokrojone ciasto wyłożyć brzoskwinie z miodem. Całość zawinąć i przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i wyłożyć na talerz.
Przygotować lukier: cukier puder przespać do rondla, zalać go sokiem cytrynowym, po czym dodać do tego białko jajka i ubić trzepaczką. Ubite składniki przełożyć na ciasto na talerzu.
Przygotować lukier: cukier puder przespać do rondla, zalać go sokiem cytrynowym, po czym dodać do tego białko jajka i ubić trzepaczką. Ubite składniki przełożyć na ciasto na talerzu.
Komentarze (0)