Ciastka z brzoskwiniami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3313
Ciastka z brzoskwiniami
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g ciasta filo
  • 6 brzoskwiń
  • 2 łyżki płynnego miodu wielokwiatowego
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • Na lukier:
  • 120 g cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 białko jajka

Opis przygotowania:

Brzoskwinie umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry, usunąć pestki, przełożyć do miski z płynnym miodem i wymieszać. Następnie ciasto filo wysmarować letnią wodą i pokroić na prostokąty o wymiarach 12 x 6 cm. Na pokrojone ciasto wyłożyć brzoskwinie z miodem. Całość zawinąć i przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i wyłożyć na talerz.

Przygotować lukier: cukier puder przespać do rondla, zalać go sokiem cytrynowym, po czym dodać do tego białko jajka i ubić trzepaczką. Ubite składniki przełożyć na ciasto na talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów