Grzanki ze szparagami i mozzarellą

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2955
Grzanki ze szparagami i mozzarellą
fot. erin.kkr / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 30 g sera mozzarella
  • 30 g zielonych szparagów
  • 4 kromki chleba tostowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 czerwone papryki
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka tartego parmezanu
  • olej do smażenia
  • szczypta mielonego imbiru
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w cienkie plastry. Szparagi pokroić na kawałki. Rozgrzać 4 łyżki oleju na patelni i dodać chleb tostowy. Smażyć na rumiany kolor z obu stron. Następnie, smażąc drugą stronę grzanek, nałożyć na nie plastry sera mozzarella i smażyć do czasu całkowitego rozpuszczenia się sera. Potem grzanki przełożyć na talerz. Szparagi zalać niewielką ilością lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić, po czym rozgrzać 3 łyżki oleju na patelni, dodać ugotowane szparagi oraz pokrojoną paprykę i smażyć przez 2 minuty na średnim ogniu. Gotowe dodać do grzanek. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju. Do zeszklonego czosnku dodać przecier pomidorowy, tarty parmezan, doprawić do smaku pieprzem oraz solą i dokładnie wymieszać. Całość dusić pod przykryciem przez 1,5 minuty i dodać do pozostałych składników.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów