Grzanki ze szparagami i mozzarellą
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2940
Składniki:
- 30 g sera mozzarella
- 30 g zielonych szparagów
- 4 kromki chleba tostowego
- 3 ząbki czosnku
- 2 czerwone papryki
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 łyżka tartego parmezanu
- olej do smażenia
- szczypta mielonego imbiru
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w cienkie plastry. Szparagi pokroić na kawałki. Rozgrzać 4 łyżki oleju na patelni i dodać chleb tostowy. Smażyć na rumiany kolor z obu stron. Następnie, smażąc drugą stronę grzanek, nałożyć na nie plastry sera mozzarella i smażyć do czasu całkowitego rozpuszczenia się sera. Potem grzanki przełożyć na talerz. Szparagi zalać niewielką ilością lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić, po czym rozgrzać 3 łyżki oleju na patelni, dodać ugotowane szparagi oraz pokrojoną paprykę i smażyć przez 2 minuty na średnim ogniu. Gotowe dodać do grzanek. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju. Do zeszklonego czosnku dodać przecier pomidorowy, tarty parmezan, doprawić do smaku pieprzem oraz solą i dokładnie wymieszać. Całość dusić pod przykryciem przez 1,5 minuty i dodać do pozostałych składników.
Komentarze (0)