Le gargouillou

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1826
Le gargouillou
fot. Tavallai / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 2 ziemniaki
  • 4 żółte fasolki szparagowe
  • 2 buraczki ćwikłowe
  • 2 kolby kukurydzy
  • 2 czerwone rzodkiewki
  • 2 pomidory
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki soku z czerwonych buraczków
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 1 biała rzodkiew
  • 1 garstka listków nasturcji
  • 1 mały seler
  • 1 łyżka zielonego świeżego groszku
  • czerwona bazylia

Opis przygotowania:

Wszystkie warzywa umyć i osączyć z wody. Buraczki ćwikłowe wraz z selerem obrać ze skóry, przełożyć razem do jednego rondla, zalać wodą tak, aby składniki nie wystawały i ugotować do miękkości. Ugotowane odcedzić, pokroić w cienkie plastry i przełożyć na talerz. Następnie marchew obrać ze skóry, fasolkę szparagową pozbawić końcówek, po czym razem przełożyć do jednego rondla, zalać wodą i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, po czym marchew pokroić w talarki i razem z fasolką w całości dodać do warzyw na talerzu. Rzodkiew białą obrać ze skóry i razem z czerwoną pokroić w talarki, po czym dodać do pozostałych składników. Pomidory pokroić w pokroić w ćwiartki i dodać do sałatki wraz z zielonym groszkiem i pokrojonymi na kawałkami kolbami kukurydzy. Wszystko udekorować listkami nasturcji, czerwoną bazylią i polać sokiem z buraczków czerwonych.

Komentarze (0)