Karasie duszone
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2364
Składniki:
- 1200 g karasia
- 500 g ziemniaków
- 250 g śmietany
- 170 g marchwi
- 100 g cebuli
- 100 g masła
- 4 duże pomidory
- 5 g liści laurowych
- 2,5 g ziarnistego pieprzu
- sól
- pęczek kolendry
Opis przygotowania:
Ryby sprawić, oczyścić z wnętrzności, duże przekroić na połowy, włożyć do naczynia i posolić z obu stron.Posolone odstawić w chłodne miejsce na 30 minut. Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach, ugotowane odcedzić i obrać ze skóry. Marchew pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić drobno. Marchew, cebulę i rybę wyłożyć do rondla, zalać 3 szklankami wrzącej wody, posolić, dodać pieprzy ziarnistego, liście laurowe i zagotować na dużym ogniu. Po zagotowaniu zmniejszyć na mały ogień i dusić pod przykryciem przez 15 minut. Następnie zestawić z ognia, dodać rozpuszczone masło, śmietanę i delikatnie przemieszać. Gotowe danie przełożyć na środek talerza, natomiast brzegi wyłożyć pokrojonymi ziemniakami w krążki i pomidorami. Całość przed podaniem posypać kolendrą.
Komentarze (0)