Karasie duszone

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2137
Karasie duszone
fot. oldzooey_WPiS / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 1200 g karasia
  • 500 g ziemniaków
  • 250 g śmietany
  • 170 g marchwi
  • 100 g cebuli
  • 100 g masła
  • 4 duże pomidory
  • 5 g liści laurowych
  • 2,5 g ziarnistego pieprzu
  • sól
  • pęczek kolendry

Opis przygotowania:

Ryby sprawić, oczyścić z wnętrzności, duże przekroić na połowy, włożyć do naczynia i posolić z obu stron.Posolone odstawić w chłodne miejsce na 30 minut. Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach, ugotowane odcedzić i obrać ze skóry. Marchew pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić drobno. Marchew, cebulę i rybę wyłożyć do rondla, zalać 3 szklankami wrzącej wody, posolić, dodać pieprzy ziarnistego, liście laurowe i zagotować na dużym ogniu. Po zagotowaniu zmniejszyć na mały ogień i dusić pod przykryciem przez 15 minut. Następnie zestawić z ognia, dodać rozpuszczone masło, śmietanę i delikatnie przemieszać. Gotowe danie przełożyć na środek talerza, natomiast brzegi wyłożyć pokrojonymi ziemniakami w krążki i pomidorami. Całość przed podaniem posypać kolendrą.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów