Śledzie duszone
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3355
Składniki:
- 10 świeżych śledzi
- 0,5 kg jabłek
- 25 dkg cebuli
- 5 dkg margaryny
- 1 łyżka tymianku
- sól
Opis przygotowania:
Śledzie oczyścić, odfiletować, poodcinać głowy, pokroić na szerokie kawałki i lekko posolić. Jabłka umyć, przekroić na polowy, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plastry. Cebule obrać i pokroić w plasterki. Śledzie przełożyć do rondla, ułożyć na nie pokrojone jabłka, cebule i posypać tymiankiem. Na wierzchu położyć plastry margaryny, całość przykryć i dusić na małym ogniu około 30 minut. Gotowe śledzie przełożyć na talerz i podawać do spożycia ciepłe. Najlepiej smakują z żytnim chlebem.
Komentarze (0)