Appelbeignet
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2732
Składniki:
- 5 g drożdży
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 2 jabłka Champion
- 2 łyżki cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cynamonu
- 0,5 szklanki letniego mleka
- szczypta soli
- olej do głębokiego smażenia
Opis przygotowania:
Jabłka umyć, obrać ze skóry, pokroić plastry o grubości 1 cm, wydrążyć z nich nasiona i oprószyć cynamonem. Drożdże rozetrzeć z letnim mlekiem i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę wymieszać ze szczyptą soli i przesypać na stolnicę. Wbić do tego jajko, wlać roztarte drożdże, zagnieść ciasto, nakryć je wilgotną ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podsypać cukrem, rozwałkować na grubość 4 mm i podzielić na dwa płaty. Na jeden z płatów wyłożyć pokrojone jabłka z cynamonem, po czym na to nałożyć drugi płat rozwałkowanego ciasta. Całość dokładnie zlepić ręcznie i kubkiem lub foremką wyciąć krążki. Wrzucić do mocno rozgrzanego oleju na patelni i smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone osączyć z tłuszczu i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)