Appelbeignet

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2503
Appelbeignet
fot. Teunie (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 5 g drożdży
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 jabłka Champion
  • 2 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 0,5 szklanki letniego mleka
  • szczypta soli
  • olej do głębokiego smażenia

Opis przygotowania:

Jabłka umyć, obrać ze skóry, pokroić plastry o grubości 1 cm, wydrążyć z nich nasiona i oprószyć cynamonem. Drożdże rozetrzeć z letnim mlekiem i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę wymieszać ze szczyptą soli i przesypać na stolnicę. Wbić do tego jajko, wlać roztarte drożdże, zagnieść ciasto, nakryć je wilgotną ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podsypać cukrem, rozwałkować na grubość 4 mm i podzielić na dwa płaty. Na jeden z płatów wyłożyć pokrojone jabłka z cynamonem, po czym na to nałożyć drugi płat rozwałkowanego ciasta. Całość dokładnie zlepić ręcznie i kubkiem lub foremką wyciąć krążki. Wrzucić do mocno rozgrzanego oleju na patelni i smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone osączyć z tłuszczu i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)