Kotlety cielęce z cukinią
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2156
Składniki:
- 300 g łopatki cielęcej bez kości
- 4 łodygi szczypiorku do dekoracji
- 4 łyżki oleju
- 1 cebula
- 1 mała cukinia
- 1 jajko
- 1 pomarańcza do dekoracji
- 1 pomidor
- 1 łyżka mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa oraz pomarańczę umyć i osączyć z wody. Pomarańczę obrać ze skóry i podzielić na plastry. Pomidora pokroić w plastry. Cukinię oraz cebulę obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Do startych jarzyn wsypać mąkę oraz mielony imbir i dokładnie wymieszać. Łopatkę cielęcą zmielić dwukrotnie maszynką do mięsa, po czym dodać do składników. Wbić do tego jajko i doprawić do smaku pieprzem i solą. Wszystko dokładnie wyrobić ręcznie i uformować kotlety. Następnie rozgrzać mocno olej na patelni i smażyć uformowane kotlety z obu stron na lekko rumiany kolor. Usmażone ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Całość udekorować plastrami pomidora, pomarańczy oraz szczypiorkiem.
Komentarze (0)