Szaszłyk z kalafiora i brokuła w sosie chili

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3091
Szaszłyk z kalafiora i brokuła w sosie chili
fot. taylorandayumi / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 kalafior
  • 1 brokuł
  • Na sos chili:
  • 150 ml gotowego koncentratu pomidorowego
  • 50 ml octu winnego
  • 4 suszone papryki chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • 0,5 łyżeczki nasion mielonego kopru włoskiego
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Następnie brokuła oraz kalafiora pokroić na różyczki, zalać każde z osobna 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Odcedzone warzywa nabić na długie patyczki szaszłykowe i smażyć na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy na patelni do czasu, aż składniki się przyrumienią. Wtedy ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Przygotować sos chili: suszoną paprykę sparzyć 1 szklanką wrzącej wody, osączyć z jej nadmiaru i pokroić na drobne kawałki. Cebulę i czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonych składników dodać pokrojone chili, oprószyć mielonym koprem, pieprzem oraz solą i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Potem wlać do tego przecier pomidorowy, ocet winny, wsypać cukier, wymieszać, po czym doprawić do smaku przyprawami i zagotować. Zagotowanym sosem zalać szaszłyki warzywne.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów