Szaszłyk z kalafiora i brokuła w sosie chili
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3091
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 kalafior
- 1 brokuł
- Na sos chili:
- 150 ml gotowego koncentratu pomidorowego
- 50 ml octu winnego
- 4 suszone papryki chili
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- 0,5 łyżeczki nasion mielonego kopru włoskiego
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Następnie brokuła oraz kalafiora pokroić na różyczki, zalać każde z osobna 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Odcedzone warzywa nabić na długie patyczki szaszłykowe i smażyć na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy na patelni do czasu, aż składniki się przyrumienią. Wtedy ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Przygotować sos chili: suszoną paprykę sparzyć 1 szklanką wrzącej wody, osączyć z jej nadmiaru i pokroić na drobne kawałki. Cebulę i czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonych składników dodać pokrojone chili, oprószyć mielonym koprem, pieprzem oraz solą i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Potem wlać do tego przecier pomidorowy, ocet winny, wsypać cukier, wymieszać, po czym doprawić do smaku przyprawami i zagotować. Zagotowanym sosem zalać szaszłyki warzywne.
Komentarze (0)