Zawijasy ryżowe z boczkiem, mango, nori i zielonym groszkiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2193
Składniki:
- 40 g wędzonego boczku
- 6 płatów suszonego nori
- 2 łyżki sosu słodko-kwaśnego chili
- 2 szklanki wrzącej wody
- 2 szklanki kleistego ryżu
- 2 mango
- 1 szklanka zielonego groszku w łupinie
- sól
Opis przygotowania:
Mango oraz zielony groszek umyć i osączyć z wody. Mango obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić w kostkę. Nori sparzyć wrzącą wodą i osaczyć z jej nadmiaru. Ryż opłukać pod bieżącą woda, przełożyć go do rondla, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Boczek wędzony pokroić w plastry, przełożyć go na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i zrumienić go na średnim ogniu. Do zrumienionego boczku dodać sos słodko-kwaśny chili, dokładnie wymieszać i ściągnąć z ognia. Następnie na sparzone nori nałożyć ugotowany wcześniej ryż, dodać do tego boczek z sosem i pokrojone mango. Całość zawinąć w rulony i przełożyć na talerz. Gotową potrawę podawać z zielonym groszkiem w łupinie.
Komentarze (0)