Zawijasy ryżowe z boczkiem, mango, nori i zielonym groszkiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1968
Zawijasy ryżowe z boczkiem, mango, nori i zielonym groszkiem
fot. Arnold Gatilao / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 40 g wędzonego boczku
  • 6 płatów suszonego nori
  • 2 łyżki sosu słodko-kwaśnego chili
  • 2 szklanki wrzącej wody
  • 2 szklanki kleistego ryżu
  • 2 mango
  • 1 szklanka zielonego groszku w łupinie
  • sól

Opis przygotowania:

Mango oraz zielony groszek umyć i osączyć z wody. Mango obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić w kostkę. Nori sparzyć wrzącą wodą i osaczyć z jej nadmiaru. Ryż opłukać pod bieżącą woda, przełożyć go do rondla, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Boczek wędzony pokroić w plastry, przełożyć go na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i zrumienić go na średnim ogniu. Do zrumienionego boczku dodać sos słodko-kwaśny chili, dokładnie wymieszać i ściągnąć z ognia. Następnie na sparzone nori nałożyć ugotowany wcześniej ryż, dodać do tego boczek z sosem i pokrojone mango. Całość zawinąć w rulony i przełożyć na talerz. Gotową potrawę podawać z zielonym groszkiem w łupinie.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów