Zawijasy makowe
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1348
Składniki:
- 500 g masy makowej z bakaliami
- 2 łyżki cukru pudru
- Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 200 ml ciepłego mleka
- 75 g cukru
- 70 g miękkiego masła
- 25 g drożdży
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru i ciepłym mlekiem w kubku, po czym odstawić je na 5 minut w ciepłe miejsce. Następnie mąkę przesypać do miski i wymieszać ją z pozostałym cukrem. Do wymieszanych składników dodać masło, wlać roztarte wcześniej drożdże i wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione ciasto nakryć wilgotną ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę, rozwałkować je na grubość 5 mm i pokroić w prostokąty o wymiarach 20 na 10 cm. Następnie na pokrojone ciasto nałożyć masę makową z bakaliami, dobrze ją rozsmarować i całość szczelnie zawinąć. Wszystko przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę do pieczenia, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, lekko przestudzić i obficie posypać cukrem pudrem.
Komentarze (0)