Kulki ryżowo-szpinakowe
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3362
Składniki:
- 450 g mrożonego szpinaku
- 400 g pomidorów w zalewie
- 120 g tartego sera żółtego
- 2 szklanki ryżu kleistego
- 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- sól
Opis przygotowania:
Szpinak rozmrozić, sparzyć 4 szklankami wrzącej wody, potem odcedzić i pokroić drobno. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Następnie ryż połączyć ze szpinakiem, dodać tarty ser żółty, gałkę muszkatołową, pieprz i sól. Całość dokładnie wymieszać i uformować ręcznie kulki. Uformowane kulki przełożyć na talerz. Pomidory osączyć z zalewy, przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, smażyć przez 1,5 minuty na małym ogniu i dodać do całości.
Komentarze (0)