Kulki ryżowo-szpinakowe

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3362
Kulki ryżowo-szpinakowe
fot. ledelicieux / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 450 g mrożonego szpinaku
  • 400 g pomidorów w zalewie
  • 120 g tartego sera żółtego
  • 2 szklanki ryżu kleistego
  • 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • sól

Opis przygotowania:

Szpinak rozmrozić, sparzyć 4 szklankami wrzącej wody, potem odcedzić i pokroić drobno. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Następnie ryż połączyć ze szpinakiem, dodać tarty ser żółty, gałkę muszkatołową, pieprz i sól. Całość dokładnie wymieszać i uformować ręcznie kulki. Uformowane kulki przełożyć na talerz. Pomidory osączyć z zalewy, przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, smażyć przez 1,5 minuty na małym ogniu i dodać do całości.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów