Ciasto z ziemniakami, sosem i zielonym groszkiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1485
Składniki:
- 300 g ciasta francuskiego
- 300 g ziemniaków
- 300 g zielonego groszku w zalewie
- 200 ml ciemnego sosu pieczeniowego
- 2 łyżki masła
- 0,5 łyżeczki mielonych nasion kolendry
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Małe foremki do ciasta wysmarować jedną łyżką masła i nałożyć w nie ciasto francuskie. Ciasto z foremkami wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na rumiany kolor. Następnie gotowe wyciągnąć z piekarnika oraz foremek i przestudzić. Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, przełożyć do rondla, zalać je lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, ubić z masłem na jednolitą masę i dodać ją do upieczonego wcześniej ciasta. Następnie groszek zielony osączyć z zalewy, przełożyć go do miksera, potem wsypać do niego mielone nasiona kolendry, razem zmiksować na jednolitą masę i dodać do całości. Sos pieczeniowy zagotować w rondlu, a po zagotowaniu ściągnąć go z ognia i polać potrawę.
Komentarze (0)