Ciasto z ziemniakami, sosem i zielonym groszkiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1485
Ciasto z ziemniakami, sosem i zielonym groszkiem
fot. surtr / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g ciasta francuskiego
  • 300 g ziemniaków
  • 300 g zielonego groszku w zalewie
  • 200 ml ciemnego sosu pieczeniowego
  • 2 łyżki masła
  • 0,5 łyżeczki mielonych nasion kolendry
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Małe foremki do ciasta wysmarować jedną łyżką masła i nałożyć w nie ciasto francuskie. Ciasto z foremkami wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na rumiany kolor. Następnie gotowe wyciągnąć z piekarnika oraz foremek i przestudzić. Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, przełożyć do rondla, zalać je lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, ubić z masłem na jednolitą masę i dodać ją do upieczonego wcześniej ciasta. Następnie groszek zielony osączyć z zalewy, przełożyć go do miksera, potem wsypać do niego mielone nasiona kolendry, razem zmiksować na jednolitą masę i dodać do całości. Sos pieczeniowy zagotować w rondlu, a po zagotowaniu ściągnąć go z ognia i polać potrawę.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów