Kasza jaglana z rodzynkami i soczewicą
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3089
Składniki:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 1 szklanka soczewicy
- 3 łyżki rodzynek
- 3 łyżki oleju orzechowego z orzechów włoskich
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 0,5 łyżeczki mielonego kminku
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
- sól
Opis przygotowania:
Soczewicę moczyć w 3 szklankach lekko osolonej wody przez 2 godziny, a następnie ugotować do miękkości i odcedzić. Kaszę jaglaną opłukać pod bieżącą wodą, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Odparowaną kaszę połączyć z ugotowaną soczewicą. Wlać do tego olej z orzechów włoskich i wsypać mielony imbir. Następnie dodać mielony kminek, cynamon oraz sok z cytryny. Por umyć osączyć z wody, pokroić w cienkie talarki i dodać do pozostałych składników. Rodzynki sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i dodać do całości. Dodać do tego obrany i przepuszczony przez praskę czosnek, po czym wszystko wymieszać i przełożyć do miski.
Komentarze (0)