Kasza jaglana z rodzynkami i soczewicą

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3089
Kasza jaglana z rodzynkami i soczewicą
fot. diekatrin / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 1 szklanka soczewicy
  • 3 łyżki rodzynek
  • 3 łyżki oleju orzechowego z orzechów włoskich
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminku
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
  • sól

Opis przygotowania:

Soczewicę moczyć w 3 szklankach lekko osolonej wody przez 2 godziny, a następnie ugotować do miękkości i odcedzić. Kaszę jaglaną opłukać pod bieżącą wodą, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Odparowaną kaszę połączyć z ugotowaną soczewicą. Wlać do tego olej z orzechów włoskich i wsypać mielony imbir. Następnie dodać mielony kminek, cynamon oraz sok z cytryny. Por umyć osączyć z wody, pokroić w cienkie talarki i dodać do pozostałych składników. Rodzynki sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i dodać do całości. Dodać do tego obrany i przepuszczony przez praskę czosnek, po czym wszystko wymieszać i przełożyć do miski.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów