Kurczak w zielonym curry

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 891
Kurczak w zielonym curry
fot. jules:stonesoup (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 ml mleka kokosowego
  • 300 g zielonych szparagów
  • 300 g zielonej fasolki szparagowej
  • 3 zielone listki limonki
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 łyżeczki zielonej pasty curry
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • świeża bazylia do dekoracji

Opis przygotowania:

Fasolkę oraz szparagi dokładnie umyć, fasolkę pozbawić końcówek, przełożyć razem ze szparagami do osobnych rondli, zalać lekko osoloną wodą tak, aby składniki nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu fasolkę ze szparagami odcedzić i razem zmiksować mikserem na jednolitą masę. Następnie rozgrzać olej na patelni i dodać do niego zielona pastę curry. Pastę dobrze wymieszać, po czym dodać do tego pokruszone na drobne kawałeczki liście limonki i pokrojone na kawałki piersi z kurczaka. Składniki dobrze wymieszać i smażyć do chwili, aż mięso zacznie się lekko rumienić. Wtedy wlać do tego mleko kokosowe i dodać zmiksowaną wcześniej fasolkę szparagową ze szparagami. Całość doprawić do smaku szczyptą pieprzu oraz sosem sojowym, wymieszać i dusić na średnim ogniu do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, wszystko ściągnąć z ognia, przełożyć do miski i udekorować świeżą bazylią.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów