Kurczak w zielonym curry
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 891
Składniki:
- 400 ml mleka kokosowego
- 300 g zielonych szparagów
- 300 g zielonej fasolki szparagowej
- 3 zielone listki limonki
- 2 piersi z kurczaka
- 2 łyżeczki zielonej pasty curry
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżeczka cukru
- sól
- pieprz czarny mielony
- świeża bazylia do dekoracji
Opis przygotowania:
Fasolkę oraz szparagi dokładnie umyć, fasolkę pozbawić końcówek, przełożyć razem ze szparagami do osobnych rondli, zalać lekko osoloną wodą tak, aby składniki nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu fasolkę ze szparagami odcedzić i razem zmiksować mikserem na jednolitą masę. Następnie rozgrzać olej na patelni i dodać do niego zielona pastę curry. Pastę dobrze wymieszać, po czym dodać do tego pokruszone na drobne kawałeczki liście limonki i pokrojone na kawałki piersi z kurczaka. Składniki dobrze wymieszać i smażyć do chwili, aż mięso zacznie się lekko rumienić. Wtedy wlać do tego mleko kokosowe i dodać zmiksowaną wcześniej fasolkę szparagową ze szparagami. Całość doprawić do smaku szczyptą pieprzu oraz sosem sojowym, wymieszać i dusić na średnim ogniu do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, wszystko ściągnąć z ognia, przełożyć do miski i udekorować świeżą bazylią.
Komentarze (0)