Zapiekanki i pulpetami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1527
Składniki:
- 800 ml bulionu warzywnego
- 8 papryk konserwowych w zalewie
- 4 łyżki przecieru pomidorowego
- 3 łyżki tartego parmezanu
- 2 małe bagietki
- pieprz
- sól
- Pulpety:
- 400 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonej kolendry
- 1 jajko
- 1 łyżka bułki tartej
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Papryki konserwowe osączyć z zalewy i wyłożyć na talerz. Natkę zielonej pietruszki umyć, osączyć z wody i drobno posiekać. Bagietki przekroić poprzecznie na połówki i nałożyć na nie przecier pomidorowy.
Przygotować pulpety: mięso mielone przełożyć do miski i wsypać do niego bułkę tartą. Dodać do tego posiekaną wcześniej natkę zielonej pietruszki i suszoną kolendrę. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do składników w misce. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wbić do tego jajko, wyrobić ręcznie i uformować z tego małe kulki. Wrzucić je do gotującego się bulionu w rondlu i gotować przez 3 minuty. Po tym czasie wyciągnąć pulpety z bulionu i dodać je do bagietek z przecierem pomidorowym.
Bagietki ze składnikami posypać tartym parmezanem, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C i piec do chwili rozpuszczenia się całkowicie sera. Wtedy składniki wyciągnąć z piekarnika i dodać je do papryk konserwowych na talerzu.
Przygotować pulpety: mięso mielone przełożyć do miski i wsypać do niego bułkę tartą. Dodać do tego posiekaną wcześniej natkę zielonej pietruszki i suszoną kolendrę. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do składników w misce. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wbić do tego jajko, wyrobić ręcznie i uformować z tego małe kulki. Wrzucić je do gotującego się bulionu w rondlu i gotować przez 3 minuty. Po tym czasie wyciągnąć pulpety z bulionu i dodać je do bagietek z przecierem pomidorowym.
Bagietki ze składnikami posypać tartym parmezanem, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C i piec do chwili rozpuszczenia się całkowicie sera. Wtedy składniki wyciągnąć z piekarnika i dodać je do papryk konserwowych na talerzu.
Komentarze (0)