Zapiekanki i pulpetami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1527
Zapiekanki i pulpetami
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 800 ml bulionu warzywnego
  • 8 papryk konserwowych w zalewie
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • 2 małe bagietki
  • pieprz
  • sól
  • Pulpety:
  • 400 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonej kolendry
  • 1 jajko
  • 1 łyżka bułki tartej
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Papryki konserwowe osączyć z zalewy i wyłożyć na talerz. Natkę zielonej pietruszki umyć, osączyć z wody i drobno posiekać. Bagietki przekroić poprzecznie na połówki i nałożyć na nie przecier pomidorowy.

Przygotować pulpety: mięso mielone przełożyć do miski i wsypać do niego bułkę tartą. Dodać do tego posiekaną wcześniej natkę zielonej pietruszki i suszoną kolendrę. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do składników w misce. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wbić do tego jajko, wyrobić ręcznie i uformować z tego małe kulki. Wrzucić je do gotującego się bulionu w rondlu i gotować przez 3 minuty. Po tym czasie wyciągnąć pulpety z bulionu i dodać je do bagietek z przecierem pomidorowym.

Bagietki ze składnikami posypać tartym parmezanem, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C i piec do chwili rozpuszczenia się całkowicie sera. Wtedy składniki wyciągnąć z piekarnika i dodać je do papryk konserwowych na talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów