Zapiekanki z oscypkiem, warzywami, oliwkami i śliwkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2624
Składniki:
- 150 g suszonych śliwek kalifornijskich bez pestek
- 35 g oscypka w plastrach
- 3 pomidory
- 2 łyżki zielonych oliwek w zalewie
- 1 główka sałaty rzymskiej
- 1 długa bagietka
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Pomidory pokroić w cienkie plastry. Sałatę rzymską pokroić na małe kawałki. Oliwki zielone osączyć z zalewy i pokroić je w cienkie plastry. Bagietkę pokroić w cienkie kromki. Śliwki suszone rozpołowić i wyłożyć je na pokrojoną bagietkę. Następnie na to nałożyć liście sałaty rzymskiej, pokrojone wcześniej pomidory i oliwki. Całość nakryć plastrami oscypka, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C. Piec do chwili, aż oscypek zacznie się roztapiać. Wtedy składniki wyciągnąć z piekarnika i przełożyć na tackę.
Komentarze (0)