Zapiekanki cynamonowe z serkiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1149
Składniki:
- 400 g waniliowego serka homogenizowanego
- 1 łyżka masła do wysmarowania naczyń żaroodpornych
- 1 łyżka mąki pszennej do podsypania ciasta
- Ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 240 ml mleka migdałowego
- 120 g miękkiego masła
- 1,5 łyżeczki świeżych drożdży
- 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- 0,5 szklanki brązowego cukru
- 0,5 szklanki mielonych migdałów
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: 3 łyżki mleka migdałowego podgrzać na małym ogniu w rondlu, po czym po podgrzaniu rozetrzeć w nim drożdże i ściągnąć z ognia. Następnie mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją ze szczyptą soli. Do wymieszanych składników dodać masło, wlać roztarte wcześniej drożdże i pozostałe mleko. Z całości zagnieść gładkie ciasto. Podsypać je mąką, rozwałkować na grubość 1 cm i pociąć w podłużne plastry. Cukier brązowy przesypać do miski i wymieszać z mielonym cynamonem oraz migdałami. Wymieszane składniki przełożyć łyżką na pokrojone plastry z ciasta. Całość zawinąć w rulon i przełożyć do odpowiednich naczyń żaroodpornych wysmarowanych masłem. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, przestudzić, a gotowe podawać z serkiem homogenizowanym.
Komentarze (0)