Babeczki tiramisu
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2589
Składniki:
- Na ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 120 g roztopionego masła
- 120 g cukru
- 100 ml letniego mleka
- 16 g cukru waniliowego
- 2 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- Na polewę:
- 2 łyżeczki mielonej kawy
- 1 filiżanka wrzącej wody
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- Na wypełnienie:
- 200 ml śmietany kremówki
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym oraz zwykłym. Jajka wbić do rondla, wlać do nich mleko, dodać roztopione masło i razem zmiksować mikserem na jednolitą masę Następnie wsypywać stopniowo wymieszane składniki z mąką, cały czas miksując. Zmiksowane składniki przełożyć do papilotek, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190°C i piec na zloty kolor.
Przygotować polewę: zagotować wodę i zaparzyć 2 łyżeczki kawy wraz z cukrem brązowym w jednej filiżance. Namoczyć tym wyciągnięte i jeszcze gorące ciasto z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować wypełnienie: śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem na puszystą pianę, przełożyć do szprycy i wyłożyć ją na namoczone i przestudzone ciasto. Całość posypać mielonym cynamonem oraz startą na tarce gorzką czekoladą.
Przygotować polewę: zagotować wodę i zaparzyć 2 łyżeczki kawy wraz z cukrem brązowym w jednej filiżance. Namoczyć tym wyciągnięte i jeszcze gorące ciasto z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować wypełnienie: śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem na puszystą pianę, przełożyć do szprycy i wyłożyć ją na namoczone i przestudzone ciasto. Całość posypać mielonym cynamonem oraz startą na tarce gorzką czekoladą.
Komentarze (0)