Zapiekanka ziemniaczano-serowa
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1236
Składniki:
- 400 g ziemniaków
- 350 g mrożonego szpinaku
- 200 sera ricotta
- 200 g tartego sera Gouda
- 2 łyżki nasion lnu
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz czarny (mielony)
Opis przygotowania:
Szpinak rozmrozić. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Dodać do tego rozmrożony wcześniej szpinak, wsypać startą gałkę muszkatołową oraz szczyptę soli i smażyć przez 2 minuty. Po tym czasie dodać do tego pokruszony na drobne kawałki ser ricotta, wymieszać i ściągnąć z ognia. Ziemniaki umyć, przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić, obrać ze skóry i pokroić w dużą kostkę do brytfanki. Dodać do tego przygotowany wcześniej szpinak.
Całość posypać tartym serem Gouda, nasionami lnu i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C. Wszystko piec do chwili całkowitego rozpuszczenia się sera. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i lekko przestudzić.
Całość posypać tartym serem Gouda, nasionami lnu i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C. Wszystko piec do chwili całkowitego rozpuszczenia się sera. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i lekko przestudzić.
Komentarze (0)