Zapiekanka ziemniaczano-serowa

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1236
Zapiekanka ziemniaczano-serowa
fot. wuestenigel (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g ziemniaków
  • 350 g mrożonego szpinaku
  • 200 sera ricotta
  • 200 g tartego sera Gouda
  • 2 łyżki nasion lnu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz czarny (mielony)

Opis przygotowania:

Szpinak rozmrozić. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Dodać do tego rozmrożony wcześniej szpinak, wsypać startą gałkę muszkatołową oraz szczyptę soli i smażyć przez 2 minuty. Po tym czasie dodać do tego pokruszony na drobne kawałki ser ricotta, wymieszać i ściągnąć z ognia. Ziemniaki umyć, przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić, obrać ze skóry i pokroić w dużą kostkę do brytfanki. Dodać do tego przygotowany wcześniej szpinak.

Całość posypać tartym serem Gouda, nasionami lnu i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C. Wszystko piec do chwili całkowitego rozpuszczenia się sera. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i lekko przestudzić.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów